Herfstdraden in het curriculaire spinnenweb

  • 28 september 2017
150 150 Peer2Peer

Herfstdraden in het curriculaire spinnenweb

De Curriculumspiegel 2017 van het SLO is uit! Vierhonderd blije bladzijden liggen zwaarlijvig en sexy op mijn bureau te wachten tot ik genoeg moed heb verzameld om aan deze dikke pil te beginnen. Veel zoet, hoop ik en maar weinig bitter. Pillen kunnen immer behoorlijk verschillend uitvallen en zelfs voor zoet moet je tegenwoordig oppassen. Deze spiegel is een soort ‘stand van het land’ op het gebied van ontwikkelingen in het onderwijs. Overzicht en inzicht  in die ontwikkelingen, de knelpunten en uitdagingen, belooft de spiegel. En gelukkig ook inspiratie en ondersteuning bij het doorlopende curriculumdebat.

Lezen en praten over het curriculum is weer behoorlijk hot. Niet dat ik hele lange rijen bij de boekhandel heb zien staan om deze Curriculumspiegel al om twaalf uur ’s nachts als eerste te bemachtigen. Geen leerkrachten die verkleed en verkleumd op stoepen hebben gelegen om er vroeg bij te kunnen zijn. Nee, het is geen iPhone 8 of de nieuwste Harry Potter. Toch is de Spiegel een belangrijke en kansrijke spelhervatting in een boeiende wedstrijd. Een soort van tweede helft weliswaar, maar dan toch. De match in het Onderwijs 2032-stadion is al een poosje aan de gang. Begin 2018 gaat het weer opnieuw beginnen, die herziening van het landelijk schoolcurriculum. Leraren, schoolleiders en hele scholen: de hele onderwijswereld is uitgenodigd als toeschouwer of als speler. Curriculum.nu heet de club die het moet gaan maken.

Op de shirts komen sponsornamen als de PO-Raad, VO-Raad, AVS, het LAKS en Ouders & Onderwijs. De hoofdsponsor is natuurlijk het MinOCW en SLO is artistiek leider en oefenmeester. Peer2Peer ambieert vooral de rol van mental coach. Het gaat in deze match om de drie hoofddoelen van het onderwijs, schrijft aanvoerder Wilmad Kuiper: kennisontwikkeling en maatschappelijke vorming die toerust voor het vervolgonderwijs, de arbeidsmarkt en participatie in de samenleving. Maar persoonlijke ontplooiing mag zeker niet vergeten worden en hoewel er rond dat thema met name aardig wat huiverigheid heerst, is Peer2Peer er helemaal klaar voor om op dat deel van het speelveld een stevig partijtje mee te spelen.

Het wordt vast een mooie herfst. Met fraaie spinnenwebben die in mistige ochtenden blinkende dauwdruppels vangen. Daar wordt de wereld een stuk mooier van. Op onze beurt wil Peer2Peer graag de draden van hulpvaardigheid, betrokkenheid en wereldwijsheid in het curriculaire spinnenweb spinnen. Daar worden leerlingen en studenten beter van en niet alleen in de herfst. In alle seizoenen van hun leven.

Dirk J. van der Spoel

September 2017